Dags bryta ut rovdjursförvaltningen från Direktivet!

Europaparlamentet har nyligen, otroligt nog, röstat nej till en modernisering av Art- och habitatdirektivet. Direktivet härstammar från Bernkonventionens Fågeldirektiv 1979 och antogs efter smärre justeringar som EU:s Art- och habitatdirektiv (AoH) 1992. Det har sedan dess varit ett dött statiskt dokument. I denna moderna dynamiska sammanslutning som EU är kan det tyckas märkligt att ett Direktiv som så kraftigt inverkar på människornas vardag inte går eller får förändras för att möta dagens krav?

Kommissionen som har sista ordet kommer med största sannolighet inte gå emot Parlamentet i denna fråga!

Sverige med flera EU-länder har sedan Direktivets tillkomst fått allt större vargstammar som genom Direktivets utformning gör all förvaltning omöjlig. Vid AoH:s tillkomst klassades vargen som strikt skyddad i Bilaga 4. När nu vargpopulationerna 25 år senare ökat i en omfattning som utarmar viltstammar, omöjliggör tamdjurshållning och  jakt med hund på många håll, kan man tycka att en nedklassning av vargens skyddsstatus till Bilaga 5 vore rimlig. Men AoH är ett dött dokument utan inbyggd mekanism för modernisering och detta gör varje förändring omöjlig.

Sverige har som bekant prövat olika vägar för att bromsa och begränsa vargpopulationernas snabba ökning men EU:s Direktiv och miljöorganisationerna har effektivt kunnat hindra detta i de flesta fall genom domstolsutslag. I dagsläget är det uppgivenhet som präglar de som närmast berörs av detta.

I Storbritannien pågår diskussioner om att antingen lämna EU eller att förhandla sig till lättnader från EU:s överstatlighet på olika områden.

I dagsläget med ett EU, pressat av flyktingkris, trovärdighetsproblem och osämja och med ett Storbritannien som vill lämna vore det läge för Sverige och andra länder att förhandla sig till lättnader i bl.a. AoH. Man kunde kräva att rovdjursförvaltningen helt bryts ur AoH och läggs under respektive länders nationella kontroll.

Kanske lägga in något om subsidiaritet kontra centralstyrning!

Men till detta krävs politisk vilja och politiskt mod! Miljöorganisationerna som till stor del styr EU:s miljöpolitik kommer att bli de största motståndarna till ett sådant förfarande. De har pengar och stora lobbygrupper. Såsom WWF, SNF m.fl.

Men inom EU finns ju andra grupper med makt såsom Copa-Cogeca, en sammanslutning som grupperar Europas jordbruksnäring där bl.a. svenska LRF ingår. Där finns också grupper som FACE, som grupperar europas jägarförbund där även Svenska Jägareförbundet ingår.

Det vore ju märkligt om dessa starka organisationer tillsammans med beslutsfattare och politiker från olika medlämsländer inte skulle kunna tvinga fram en utbrytning av rovdjursförvaltningen från AoH. Är det en fråga om att vilja och att ha modet? Eller är människor på landsbygden mindre värda än andra?

 

Gunnar Jakobsson

Annonser

65- årig jägare och pensionär som söker hitta något vettigt svar på den rovdjurscirkus som råder i Sverige från beslutsfattare till miljöaktivister.

Publicerat i Uncategorized
One comment on “Dags bryta ut rovdjursförvaltningen från Direktivet!
  1. […] Källa: Dags bryta ut rovdjursförvaltningen från Direktivet! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: