HAR SVERIGE FÖR FÅ VARGAR SVEN ERIK BUCHT

aggressiv-varg-frankrike_640px

 

Sverige blev som bekant föremål för EU-kommissionens ilska när rätten att överklaga vargjakt till domstol försvann i och med att den nya Rovdjurspropositionen antogs i december 2013.

Efter regeringsskiftet i September 2014 började andra tongångar höras från berörda departement.

Redan fjärde februari 2015 går Sven Erik Bucht och Åsa Romson ut med en gemensam debattartikel där man bl.a. vill utreda vargens gynnsamma bevarandestatus (ännu en gång), återföra licensjaktsbeslut till domstolar och alltjämt behålla vargen som strikt skyddad enligt Eu:s Art-och habitatdirektiv.

Den femte februari lägger Regeringen ner Jaktlagsutredningen av ”ekonomiska skäl”!.. Våren 2013 tillsatte dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson Jaktlagsutredningen. Utredningen skulle se över jaktlagstiftningen men utredaren Håkan Larsson fick även ett viktigt deluppdrag; nämligen att utreda myndighetsansvaret för jakten och viltvården.

Den 28:e maj 2015 tillsätter Regeringen en utredning vars mål synes vara att återinföra den juridiska cirkus som präglat vargjakten de senaste åren, men som Rovdjurspropositionen i december 2013 satte stopp för.. Bucht och Romson, läs regeringen, var inte nöjda med den senaste Rovdjurspropositionens skrivning, där vargjakt endast kunde överklagas till Naturvårdsverket! Charlotta Riberdahl insattes som utredare. Hennes slutsats blev att länsstyrelsernas beslut om skydds- eller licensjakt av rovdjur ska överklagas till förvaltningsdomstol i stället för till Naturvårdsverket.

Nu är bollen i rullning!

Men en del frågetecken måste först rätas ut!..Både utredaren Charlotta Riberdahl, Bucht och Romson talar om  licensjakt på ett strikt skyddat djur som återfinns i Bilaga 4 i Art-och habitatdirektivet. Redan där finns ett stort fel i deras resonemang. Licensjakt som en förvaltningsmetod på ett rödlistat djur stöds inte på något vis i Art-och habitatdirektivet, men ändå så hänvisar regeringen alla förändringar som anpassning till Art- och habitatdirektivet. Hur tänker man? Ska vi ha en licensjakt som kan överklagas men ändå inte stöds av Art- och habitatdirektivet. Är huvudsyftet att med alla medel få till juridiska processer i stället för att koncentrera sig på sakfrågan?

I september 2015 hölls ett EU-delegationsmöte i Prag där deltagare från EU-länderna bl.a. ville sänka vargens skydd i Art-och habitatdirektivet från Bilaga 4 till Bilaga 5, för att möjliggöra en verklighetsanpassad förvaltning av respektive nations vargstam. Detta skulle sedan framföras på Ministerrådets möte den 16 november i Bryssel.

På detta viktiga möte i Prag deltog inte Sven Erik Bucht. Han kan inte säga var han står i frågan trots att en sänkning av vargens skyddsstatus är enda sättet att på nationell basis kunna förvalta varg inom ramen för Art- och habitatdirektivet. Det märkliga är att Bucht inte hellre säger sig veta vad han vill efter Ministerrådsmötet.

Som utomstående betraktare är det lätt att få intrycket av att Bucht inte alls har någon som helst vilja att genom effektiv förvaltning begränsa en stor okontrollerad vargstam. Hade den viljan funnits hade Bucht med energi drivit denna fråga både på hemmaplan och tillsammans med politikerkollegor från andra länder både i Prag och i Bryssel.

Istället går Bucht i november ut med att han, efter att ha fått in alla remissvar på Charlotta Riberdahls utredningen, går på utredarens linje, vilken är att ”jaktbeslut skall kunna överklagas till domstol”.

Som ett brev på posten kommer Högsta Förvaltningsdomstolens utslag en månad senare. Domstolen menar att Rovdjurspropotionens skrivning av överklagande till endast Naturvårdsverket, P.58 i jaktförordningen, står i strid med EU-rätten.

Nu faller sista pusselbiten på plats i det pussel som började läggas redan i början av regeringsskiftet september 2014. Regeringen har med stor möda lyckats få sina händer bakbundna av domstol. Nu kan regeringen lugnt sitta på läktaren och betrakta kommande juridiska turer i en vargförvaltning som återigen blir omöjlig. De varken kan eller vill göra något åt detta längre! Skönt att slippa ansvaret kan tänkas!

Vi är nu tillbaka på ruta ett i den beklämmande svenska vargförvaltningen. Men istället för slipade advokater från miljörörelsen är det numera våra makthavare som leder oss i fördärvet!

 

Gunnar Jakobsson

Annonser

65- årig jägare och pensionär som söker hitta något vettigt svar på den rovdjurscirkus som råder i Sverige från beslutsfattare till miljöaktivister.

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: