TILLBAKA PÅ RUTA ETT

images

 

                                    TILLBAKA PÅ RUTA ETT

 

I skrivande stund har första vargjaktsdagen avslutats; en stympad sådan! Vargjakten har som bekant överklagats till olika Förvaltningsrätter sedan Högsta Förvaltningsdomstolen nyligen slagit fast att tillvägagångssättet med Naturvårdsverket som sista instans för överklagande strider mot EU-rätten. Och naturligtvis har ju detta utnyttjats av WWF, Naturskyddsföreningen och andra föreningar som bara har som mål att fylla Sverige med varg oavsett vilka konsekvenser detta medför.

Vi vet också att orsaken till det kaos som råder vad beträffar förvaltning av varg härrör från ratificeringen av Bernkonventionen och anslutningen till EU där vi fick Art- och Habitatdirektivet (AoH) som ett brev på posten. Mycket har skrivits om vad AoH egentligen säger och vad som gäller. Mål har avlöst varandra i EU-Rätten; nationella domstolar vrider och vänder på dessa i vägledningssyfte och tolkar dessa med varierande utslag. Svenska folket, den folkvalda Riksdagen och Regeringen står som icke betalande åskådare och följer den farsartade utvecklingen genom springor i staketet på juridikens bakgård.

Hur kunde det då bli så här?

Om vi börjar med den senaste Rovdjurspropositionen som antogs i december 2013 av en riksdagsmajoritet, där reglerna om överklagande vid jakt ändrades till att i stället för att gå via domstol skulle gå via Länstyrelse och Naturvårdsverk. Detta överklagades och Högsta Förvaltningsdomstolen kom nu i december 2015 fram till att detta stred mot EU-rätten. Nu var det alltså fritt fram igen för alla vargkramarföreningar att överklaga varje form av vargjakt till  Förvaltningsrätter för att hindra eller åtminstone förhala alla försök att förvalta en vargstam som ökat okontrollerat de sista åren.

Vart fjärde år väljer svenska folket sin lagstiftande församling, Riksdagen, och en ny regering blir utsedd. I riksdagen stiftar man de lagar som gäller för landet Sverige. 2013 röstade som nämnts ovan denna folkvalda församling för en ny Rovdjursproposition där bl.a. förfarandet vid överklagande av bl.a. vargjakt ingick. Nu i december 2015 slår Högsta Förvaltningsdomstolen fast att detta Riksdagsbeslut från 2013 står i strid med EU-rätten och därför inte gäller.

Jag som lekman och inte jurist slås med häpnad! Har en svensk Författningsdomstol inom sitt kompetensområde rätten att ogiltigförklara ett Riksdagsbeslut! Om ett Riksdagsbeslut står i strid med EU-rätten måste det väl vara EU-rätten som kommer med pekpinnen? Om Riksdagsbeslut så lättvindigt kan upphävas är vi alla illa ute. I dag gäller det vargjakt, men vad kommer i morgon? I dagsläget är visst sju (7) olika Förvaltningsrätter och Kammarrätter inkopplade i överklaganden i vargjaktscirkusen, och som grädde på moset har dessa olika ”vargförvaltningsexperter” dessutom kommit fram till olika utslag!! Bara detta visar ju hur godtycklig all denna domstolsfars är.

Det kan inte vara förenligt med ett demokratiskt system som vårt, som bygger på folkvälde och en folkvald lagstiftande församling att domstolar godtyckligt upphäver de lagar som våra folkvalda stiftat! Vem väljer ledamöterna i dessa domstolar? Den politiska färg eller de personliga värderingar som dessa ledamöter har kan få stora negativa återvärkningar på det svenska samhället medans Regering och Riksdag står handfallna!

Kommer i en framtid Regering och Riksdag endast att fungera som utskott för Förvaltningsrätterna? Är det dessa vi i fortsättningen ska välja vart fjärde år eller är allt ett sätt att fjärma folket från makten?  Men det var väl ändå inte så det var tänkt? Eller?

Det är ju som bekant EU och AoH som är orsaken till vargproblemet. EU och AoH ligger som en våt filt över Europa och hindrar med sina direktiv de olika medlemsländernas rätt att styra sig själva. Med mitt sätt att se på saken har vi endast två vägar att gå för att få till en fungerande vargförvaltning: AoH måste förrändras i grunden eller att vi lämnar EU.

 

 

Gunnar Jakobsson

Oberoende skribent

 

Annonser

65- årig jägare och pensionär som söker hitta något vettigt svar på den rovdjurscirkus som råder i Sverige från beslutsfattare till miljöaktivister.

Publicerat i Uncategorized
One comment on “TILLBAKA PÅ RUTA ETT
 1. Kenneth Erikson skriver:

  Mycket bra beskrivning av läget som bör mana till eftertanke. Men som du själv skriver, vad har vår regering och riksdag med utvecklingen att göra?

  Genom diverse finter har miljörörelsen lurat skjortan av våra makthavare (som vi tror) i regering och riksdag till att bli åskådare och placerade på bänken.

  Arma svenska folk, ja det gäller förresten mängder av länder, som låtit sig ”köpas” av fundamentalistiska organisationer som har en agenda som är något helt annat än vad en innevånare i ett modernt västland strävar efter.

  De urbana som inte förstår mina ord bör snarast knyta kontakter med några lantbrukare för att få en aktuell verklighetsbeskrivning, hur det egentligen fungerar. Det är lätt att falla i djävulens fällor.

  Tack för orden Gunnar Jakobsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: